Kuih Atas Kelapa Bawah Hijau : 7 Kuih Tradisional Berbalut Daun Pisang Selamat Wangi Aromanya
Ambil dan masukkan dalam bekas atas lapisan bawah atau hijau tadi. Tuangkan 3/4 penuh acuan lompang dengan adunan hijau. 1 1/2 cawan santan cair; Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 .
Bahan lapisan bawah hijau : Sementara menunggu, gaul sekata bahan hiasan atas iaitu kelapa parut,. Ambil dan masukkan dalam bekas atas lapisan bawah atau hijau tadi. 6) pulut dah siap, air gula dah selesai kelapa pun dah setel. Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? 1 1/2 cawan santan cair; Tuangkan 3/4 penuh acuan lompang dengan adunan hijau. Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam. Ambil sesudu penuh inti, letak di atas permukaan atas kuih. Tuankan adunan ke dalam acuan dan bakar dengan api atas bawah padaa suhu 170c. 1/2 cawan air pandan |dikisar 1 sudu teh air kapur 1/2 sudu teh garam.
Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 .
Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? 1 1/2 cawan santan cair; Tuangkan 3/4 penuh acuan lompang dengan adunan hijau. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 . Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam. Kuih seri muka biasanya dihasilkan dalam dua lapisan dan secara tradisi berwarna hijau lapisan atas dan putih lapisan bawah. Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam… Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak. Tuankan adunan ke dalam acuan dan bakar dengan api atas bawah padaa suhu 170c. Ambil sesudu penuh inti, letak di atas permukaan atas kuih. Ambil dan masukkan dalam bekas atas lapisan bawah atau hijau tadi. Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas . Sementara menunggu, gaul sekata bahan hiasan atas iaitu kelapa parut,. 1 cwn gula melaka atau gula merah; 1/2 cawan air pandan |dikisar 1 sudu teh air kapur 1/2 sudu teh garam. 6) pulut dah siap, air gula dah selesai kelapa pun dah setel.
Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam… Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak. Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas . Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam. Ambil sesudu penuh inti, letak di atas permukaan atas kuih. 1 cwn gula melaka atau gula merah; Untuk sambalnya, goreng ⅓ bahagian kelapa tadi dengan api sederhana.
1 1/2 cawan santan cair; Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam. Untuk sambalnya, goreng ⅓ bahagian kelapa tadi dengan api sederhana. Tuankan adunan ke dalam acuan dan bakar dengan api atas bawah padaa suhu 170c. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 . 1/2 cawan air pandan |dikisar 1 sudu teh air kapur 1/2 sudu teh garam. Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak. Ambil dan masukkan dalam bekas atas lapisan bawah atau hijau tadi. Ambil sesudu penuh inti, letak di atas permukaan atas kuih.
1 1/2 cawan santan cair;
Sementara menunggu, gaul sekata bahan hiasan atas iaitu kelapa parut,. Tuangkan 3/4 penuh acuan lompang dengan adunan hijau. 1/2 cawan air pandan |dikisar 1 sudu teh air kapur 1/2 sudu teh garam. Tuankan adunan ke dalam acuan dan bakar dengan api atas bawah padaa suhu 170c. Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 . Bahan lapisan bawah hijau : Kuih seri muka biasanya dihasilkan dalam dua lapisan dan secara tradisi berwarna hijau lapisan atas dan putih lapisan bawah. Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas .
Bahan lapisan bawah hijau : Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.
Sementara menunggu, gaul sekata bahan hiasan atas iaitu kelapa parut,. Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak. Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam… Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam. Ambil dan masukkan dalam bekas atas lapisan bawah atau hijau tadi. Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas . Kuih seri muka biasanya dihasilkan dalam dua lapisan dan secara tradisi berwarna hijau lapisan atas dan putih lapisan bawah. 1 cwn gula melaka atau gula merah;
1/2 cawan air pandan |dikisar 1 sudu teh air kapur 1/2 sudu teh garam.
Bahan lapisan bawah hijau : Ambil sesudu penuh inti, letak di atas permukaan atas kuih. 6) pulut dah siap, air gula dah selesai kelapa pun dah setel. Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam… Sementara menunggu, gaul sekata bahan hiasan atas iaitu kelapa parut,. Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak. Kuih seri muka biasanya dihasilkan dalam dua lapisan dan secara tradisi berwarna hijau lapisan atas dan putih lapisan bawah. Tuangkan 3/4 penuh acuan lompang dengan adunan hijau. Ambil dan masukkan dalam bekas atas lapisan bawah atau hijau tadi. 1 1/2 cawan santan cair; Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 . 1/2 cawan air pandan |dikisar 1 sudu teh air kapur 1/2 sudu teh garam. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan. Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? 1 cwn gula melaka atau gula merah; Untuk sambalnya, goreng ⅓ bahagian kelapa tadi dengan api sederhana.
Kuih Atas Kelapa Bawah Hijau : 7 Kuih Tradisional Berbalut Daun Pisang Selamat Wangi Aromanya. Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? 6) pulut dah siap, air gula dah selesai kelapa pun dah setel. Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas .
Tuankan adunan ke dalam acuan dan bakar dengan api atas bawah padaa suhu 170c. Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan. Ambil dan masukkan dalam bekas atas lapisan bawah atau hijau tadi.
1 1/2 cawan santan cair; Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? Ambil sesudu penuh inti, letak di atas permukaan atas kuih.
1/2 cawan air pandan |dikisar 1 sudu teh air kapur 1/2 sudu teh garam.
6) pulut dah siap, air gula dah selesai kelapa pun dah setel.
6) pulut dah siap, air gula dah selesai kelapa pun dah setel.
1/2 cawan air pandan |dikisar 1 sudu teh air kapur 1/2 sudu teh garam.
Post a Comment for "Kuih Atas Kelapa Bawah Hijau : 7 Kuih Tradisional Berbalut Daun Pisang Selamat Wangi Aromanya"